Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Τα "αυτάκια" στην Καλλάρη και ο αποκλεισμός από τον δημόσιο χώρο

Την τελευταία δεκαετία τα "αυτάκια" στον πεζόδρομο της Καλλάρη, στα Ιωάννινα #Ioannina αποτέλεσαν σημείο ελεύθερης συνάθροισης με χαμηλό ή καθόλου κόστος. 
Για καιρό, ο κόσμος που συγκεντρωνόταν εκεί, κυρίως νεολαία, αυτοί/ές που η κυρίαρχη ειδησεογραφία ή η μικροαστική ματιά αντιμετωπίζουν πολλές φορές υποτιμητικά ως κόσμο εκτός του κανονικού, απόλαυσε το αγαθό του δημόσιου χώρου. Σε συνύπαρξη - συνήθως αρμονική - με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στον πεζόδρομο.
Κάποια στιγμή, ο χαρακτήρας του πεζόδρομου ανατράπηκε οριστικά υπέρ των μπαρ και των καφέ. Ως εδώ καλά αν δεχτούμε ότι αυτή είναι η κυρίαρχη τάση στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.


Τα όρια επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και το πώς προστατεύεται ο κοινόχρηστος χώρος, η ελεύθερη πρόσβαση δηλαδή, καλείται να τα ρυθμίσει με δικαιοσύνη ο δήμος Ιωαννιτών. Και κυρίως: με βάση το δημόσιο, το κοινό, όχι το ιδιωτικό συμφέρον.
Στις φωτογραφίες, τραβηγμένες η πρώτη το 2012 η δεύτερη το 2017, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα "αυτάκια", ως σημείο συνάντησης με χαμηλού κόστος για όποιον ήθελε να αγοράσει μια μπύρα από το περίπτερο ή έστω κάποιο μπαρ, χάθηκαν.
Τα ισοπέδωσε η εισπρακτική λογική, η λογική του απολαμβάνει ένα κοινό αγαθό όπως ο δημόσιος χώρος, μόνον όποιος έχει, την οποία ακολουθεί η νυν δημοτική αρχή, υπό τον Θωμά Μπέγκα, όπως έπραξαν και οι προηγούμενες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου