Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Στην Πρέβεζα για το νερό

Μετά το κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού για κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα υπεράσπισης του νερού και των φυσικών αγαθών ως συλλογικών πόρων, συζητήσαμε στην Πρέβεζα την Παρασκευή, 30 Ιουνίου στην εκδήλωση της αυτοοργανωμένης ομάδας προβολών Χωρίς Αντίτιμο για τα τωρινά μέτωπα στον Αχελώο, την Εύβοια, το πόσιμο νερό σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, την διεκδίκηση για συνεργατική κοινωνική διαχείριση.


Ειδική αναφορά έγινε στις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου από την λειτουργία των δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων τη ΔΕΗ στον Άραχθο, στη νικηφόρα μάχη να σωθεί ο άνω ρους του Αράχθου από τις ορέξεις της Μηχανικής, στην υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αώου από τη Βωβούσα στην Παμβώτιδα, αλλά και στην ανάγκη να επανασυσταθούν όλες οι δημόσιες βρύσες σε πόλεις και χωριά ώστε να ξεφύγουμε από την κοινοτοπία του εμφιαλωμένου, από την εξοικείωση μας με την περίφραξη του νερού από μια χούφτα ολιγαρχών.
Η συζήτηση, που κράτησε ως τη μία τα μεσάνυχτα, ανέδειξε τη σημασία των ελεύθερων χώρων, όπως η Σπείρα που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο στο κάστρο του Αγ. Ανδρέα να λειτουργήσουν ως πόλοι ατομικής και συλλογικής αυτοέκφρασης, ως εργαστήρια ανοιχτά στις αναζητήσεις των ανθρώπων. Τέτοιους τόπους, μακριά από τον καθολικό ναρκισσισμό της παραδοσιακής πολιτική και την καταναλωτική αυθάδεια, έχει ανάγκη η Πρέβεζα, όπως κάθε πόλη της περιφέρειας στην οποία συναντάς ανθρώπους που γελούν με την καρδιά τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου