Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Γιάννενα, 23/6: συζήτηση για τον δημόσιο χώρο

Την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα μιλάμε με την αρχιτεκτόνισσα και ενεργό πολίτη των Ιωαννίνων Άλεξ Μπέγκα στη δημόσια συζήτηση με τίτλο "Ο δημόσιος χώρος ως μέσο χειραφέτησης και οι αγώνες για την υπεράσπισή του στα Γιάννενα" την οποία διοργανώνει η Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση στο θεατράκι στην περιοχή της σκάλας, στο πλαίσιο του 3ου αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ ξεκινά εκείνη την ημέρα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 25 Ιουνίου.
Ακολουθεί την ίδια ημέρα στις 23.00 ρεμπέτικο γλέντι με τους Σταματία Δόση – τραγούδι, Ορφέα Τσακτσίρα – κιθάρα, τραγούδι, Γιώργο Καρακώστα – μπουζούκι.
επίσης, την Κυριακή 25/6 θα γίνει και ιστορική περιήγηση στους δημόσιους χώρους της πόλης στις 18.00 ( εκκίνηση από την κεντρική πλατεία)


ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Η ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ - Θεωρούμε τα φεστιβάλ συμπυκνωμένες ημέρες αλληλεπίδρασης και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου. Συναντήσεις που ανοίγουν ρωγμές ελευθερίας στην καθημερινότητα της πόλης με πρόθεση να δείξουμε πως ένας κόσμος αυτόνομης πράξης , ελεύθερης συνύπαρξης και δημιουργίας από τα κάτω είναι υπαρκτός. Βρίσκεται στην άρνηση της πολιτικής της αντιπροσώπευσης και του πολιτισμού του θεάματος και της κατανάλωσης, βρίσκεται στη δημιουργία θεσμών ελευθερίας και ισότιμης συναπόφασης .
Θεωρούμε τα φεστιβάλ στιγμές ενός μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε συλλογικά, ως κοινωνία έξω απ’ το Κράτος και την Αγορά. Αφορμές να κοιτάξουμε τους αγώνες του παρελθόντος τοπικούς και παγκόσμιους και να ξανασκεφτούμε κριτικά πάνω σ’ αυτούς. Είναι τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών με κινήματα που υπάρχουν και τρόπος παρουσίασης και διεύρυνσης των κοινωνικών κινήσεων που τώρα γεννιούνται .

Μ’ αυτή τη σκέψη η 1η μέρα 23/6 θα είναι αφιερωμένη στους αγώνες των τελευταίων περίπου δέκα χρόνων για το δημόσιο χώρο στα Γιάννενα . Αυτό που είναι σημαντικό να δούμε είναι πως στη βάση αυτών των αγώνων βρίσκεται η ανάγκη για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινών χώρων και εδαφών από τα συμφέροντα και τις μαφίες που εμφανίζονται είτε με κρατικό είτε με ιδιωτικό πρόσημο. Στο επίκεντρο αυτών των αγώνων βρίσκεται ο δημόσιος χώρος ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης και η απελευθέρωση του με την πρόταση της αυτοδιαχείρισης.

 
                                                    2009. κυριακάτικο καφενείο πολιτών στην ΟΑΣΗ. 


το υπόλοιπο ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
2η μέρα:
- εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο "Απόδραση απ' τα κράτη. Παγκόσμια αντίσταση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό" με ομιλητές : Άρβι Ματράκου (σύντροφος που έζησε στη Ροζάβα) Yankι Τ. (σύντροφος από Τουρκία), Yavor Tarinski (TRISE)
- 23.00 live with local groups, Czar, Sliver, Ωχτομηδέν, Το αστεροσκοπείο του larry bird, Jezies
3η μέρα:
- εκδήλωση συζήτηση με τίτλο "Το τέλος της εθνικής πολιτικής και το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας" με ομιλητές Αλέξανδρος Σχισμένος ( περιοδικό Βαβυλωνία ) και Νίκος Ιωάννου ( Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας )
- Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει η προβολή του σουηδικού ντοκυμαντέρ "The Antifascists"
- Στις 24.00 Party
* Ιστορική περιήγηση στους δημόσιους χώρους της πόλης την Κυριακή στις 18.00 (εκκίνηση από την κεντρική πλατεία)
* Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει στο χώρο βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας του ε.κ.χ Nosotros, πάγκος με προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ
- Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20.00

Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι να συζήτήσουμε, να τοποθετηθούμε και να δράσουμε ως ελεύθεροι πολίτες για τον δημόσιο χώρο και τα υπόλοιπα κοινά στην πόλη και αλλού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου